Voorwaarden huis kopen

 

Voorwaarden huis kopen
De voorwaarden om een huis te kopen zijn er niet veel. Heb je geen torenhoge schulden en niet iedere week een deurwaarder op de stoep, dan kan je vaak gewoon een woning kopen. Uiteraard dien je wel over werk te beschikken al hoeft dat geen ‘vast’ contract te zijn zoals veel mensen vaak denken.

 

Voorwaarden huis kopen 2016
Ook als starter kan je gewoon een woning kopen en een hypotheek afsluiten. Het hebben van eigen geld of overwaarde van je verkochte woning is wel steeds belangrijker maar pas in 2018 hoef je de kosten (6%) volledig bij elkaar gespaard te hebben. Sommige gemeenten bieden aan starters een starterslening aan om de koop van een eerste eigen woning mogelijk te maken.

 

NHG norm 2016
De normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn aangepast in het jaar 2014. Voor mensen die in het verleden een hypotheek met NHG hebben afgesloten, kan dit vooral grote gevolgen hebben. Download hier de NGH normen.

 

Voorkom rampzalige fouten met ons E-book voor slechts € 9,95

De makkelijkste manier alles te ontdekken in het koopproces van A tot Z
✔ Heldere antwoorden op de 100 meest gestelde vragen
✔ 10 geheimen die je moet kennen voor de 1e bezichtiging
✔ Leer wat starters verkeerd doen en maak er zelf eenvoudig een succes van

eerste-huis-kopen-ebook

“Deze handleiding heeft ons enorm geholpen en geleerd hoe te handelen in cruciale situaties. Het was het geld zeker waard”
Joyce & Ricardo uit Amsterdam

Meer dan 1000+ maal gedownload!

Ontdek o.a. hoe jij wel de bodemprijs bereikt!

  * Verplicht veld

  betaalmethodes
  Bekijk voorbeelden van een aantal antwoorden…

   

  Huwelijkse voorwaarden huis kopen
  Een hypotheek afsluiten zal door beide partners dienen te worden gedaan.
  Artikel 88 BW: Het niet toegestaan is om de leningen aan te gaan zonder toestemming van de echtgenote. Je zal elkaar dus altijd toestemming moeten geven om een huis gefinancierd aan te kopen. Als je dit bijvoorbeeld niet doet en de relatie gaat stuk zal de bank de partner die niet heeft getekend niet zondermeer uit de woning kunnen zetten.

  Meestal is alles wat tijdens het huwelijk is opgebouwd voor precies de helft van de partners, afgezien van de inbreng ten tijde van het huwelijk. Bij verkoop met winst of verlies wordt dit meestal precies door 2en gedeeld.

   

  Ontbindende voorwaarden huis kopen
  Het is aan te raden om in een koopcontract ontbindende voorwaarden op te laten nemen zodat je er op deze punten nog onderuit kan. Een koper heeft na ondertekening van het koopcontract altijd 3 dagen wettelijke bedenktijd, maar dat is niet genoeg om er bijvoorbeeld achter te komen of je de financiering rond zal krijgen. En er zijn nog meer onvoorziene situaties te bedenken waarin het beter is het koopcontract te ontbinden. Andere voorbeelden van ontbindende voorwarde kunnen zijn: Dat de financiering niet rondkomt, de kosten van het bouwkundig onderzoek te hoog uit valt, je geen NHG garantie of huisvestingsvergunning krijgt of dat je je eigen huis niet (op tijd) verkoopt.

   

  Voorwaarden hypotheek
  Hoeveel jij precies kan lenen is van veel factoren afhankelijk maar dit varieert ongeveer tussen de minimaal 3 en maximaal 5 maal het bruto jaarloon. Hier tel je jouw vakantiegeld, 13e maand, eindejaarsuitkering en/of systematische onregelmatigheidstoeslag bij je brutoloon op. Het salaris van je eventuele partner wordt slechts voor een gedeelte meegenomen in de hoogte van de hypotheek.

   

  Mijn inkomen is te laag, kan familie borg staan?
  Veel starters kopen een huis als ze nog maar net op de arbeidsmarkt actief zijn waardoor het inkomen in de toekomst (flink) zal stijgen. Als je te weinig kan lenen is het bij bepaalde banken mogelijk dat ouders of grootouders borg staan zodat je wel het gehele aankoopsom kan financieren. Stijgt jouw inkomen in de toekomst dan vervalt de garantstelling. Het kan ook zijn dat je ouders je een lening verstrekken of een (eenmalige) schenking doen. Je ouders kunnen bijvoorbeeld om de maandlasten te kunnen opbrengen een jaarlijkse (belastingvrije) schenking doen of uit eigen geld een 2e hypotheek verschaffen. Hierbij blijft de rente voor jou gewoon fiscaal aftrekbaar.

   

  Kan je een huis kopen met een tijdelijk contract?
  Ook als je geen vast contract hebt is het vaak mogelijk een hypotheek af te afsluiten. Dan overhandig je tezamen met het contact voor bepaalde tijd een een werkgeversverklaring met intentieverklaring aan de hypotheekadviseur. In deze intentieverklaring van de werkgever staat dat bij gelijkblijvend functioneren arbeidsomstandigheden jouw contract voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan naar alle waarschijnlijkheid zal wordt gecontinueerd door die van onbepaalde tijd.

  Doe je seizoenswerk, uitzendwerk of werk als oproep- of invalkracht? In dat geval kijkt de bank naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar waarbij het laatste hoogste inkomen meestal als uitgangspunt wordt genomen.

   

  Kan je een huis kopen zonder spaargeld?
  Tegenwoordig dien je als eigen middelen mee te brengen om een gedeelte van de zogenaamde ‘kosten koper’ en de verbouwing te financieren bovenop de koopsom. Een goede aankoopmakelaar kan er vaak nog voor zorgen dat je ook zonder een groot gedeelte van dit vereiste eigen geld, toch de woning kunt kopen. Dit heeft alles te maken met de waardes in het taxatierapport na verbouwing. Komende jaren zal de hoeveelheid eigen geld die ingelegd moeten worden bij het kopen van een eigen huis geleidelijk maar fors toenemen. In het jaar 2018 mag thans alleen nog de koopsom gefinancierd worden en moet er 6% van de aankoopsom bij elkaar gespaard zijn.

   

  Kan je een huis kopen met een uitkering?
  Vaak zijn er diverse mogelijkheden om een huis te kopen met een uitkering, afhankelijk van de hoogte van het gevraagde hypotheekbedrag en je (of jullie) persoonlijke situatie. Alhoewel de meeste banken hier niet op zitten te wachten zijn er ook zeker banken die dit geen enkel probleem vinden.

   

  Kan je een huis kopen met een (studie)schuld?
  Je kan een hypotheek aangaan met een studieschuld. De maandelijkse lasten die jij daarvan hebt, zullen doorgaans in aftrek worden genomen op het maximaal maandelijks te betalen bedrag.

   

  Kan je een huis kopen met een restschuld van mijn vorige woning?
  Als de woningverkoop van je vorige woning minder heeft opgebracht dan je totale hypotheek hou jij een schuldrest over. Gelukkig is het dan nog steeds vaak mogelijk om een nieuwe woning te kopen en volledig te financieren. Je neemt dan deze schuld mee in een nieuwe hypotheek en maakt afspraken met de geldverstrekker hoe je deze schuld op termijn aan hen terugbetaald. Je inkomen moet natuurlijk wel toereikend zijn om deze extra maandelijkse schuldenlast op te kunnen dragen en je moe vaak over best wat spaargeld beschikken. Hierbij mag jij de rente over deze restschuld echter maar 10 jaar van de belasting aftrekken (indien je voor 2018 een nieuw huis koopt)

   

  Kan je een huis kopen met BKR- registratie?
  De meeste uitstaande leningen worden geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie en dit heeft invloed op de hoogte van het te lenen bedrag voor je nieuwe huis. Creditkaarten dien je bijvoorbeeld ook op te zeggen waarna je na de aanvraag deze wel weer opnieuw kan aanvragen.

  Ook houdt het BKR bij of je jouw betalingsverplichting voor deze leningen volgens afspraak nakomt. Als dit niet het geval is krijg je aan codering achter je naam en is het afhankelijk van de ernst van de betalingsachterstand soms niet mogelijk een woning te kunnen kopen met een hypotheek. Wil jij weten of je een BKR notering hebt, neem dan vrijblijvend contact op.

   

  Hoeveel kan je maximaal lenen?
  Het bedrag dat jij kan lenen voor de aankoop van jouw woning hangt van verschillende dingen af. Jouw inkomen, maar ook de waarde van de woning, jouw toekomstplannen en eventueel eigen geld is invloed op dit bedrag. Dit omdat je wat geld achter de hand wilt houden om onverwachte uitgaven te doen en genoeg ruimte voor leuke dingen. Lees meer over hoeveel je kan lenen om een eigen huis te kopen.

   

  Voorwaarden tweede huis kopen
  Wil je een tweede woning kopen in Nederland? Er gelden nu andere regels bij het afsluiten van een hypotheek en de hypotheekrente is nu niet aftrekbaar en de woning verhuisd naar box 3. Wil je een hypotheek afsluiten dan moet het huis vaak van steen gebouwd zijn en zal je veel eigen geld moeten inleggen. Het kan zo zijn dat de geldverstrekker een verbod oplegt om het te verhuren. Voorwaarden huis kopen zijn er genoeg, het is de kunst om de juiste bank te kiezen welke de voor jou gunstigste regels hanteert.

  Ontdek vrijblijvend of jij ook een huis kan kopen.

   

  Als je het op prijs stelt kunnen wij jou aanvullende informatie verstrekken en/of raadpleeg de volgende documenten:
  Meest gestelde vragen en antwoorden
  Gratis checklist voor een bezichtiging van een huis

   

  Vraag hier een gratis woningscan aan

   

  Voorwaarden huis kopen

  Leave A Comment

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.