Kan ik een huis kopen?

 

Kan ik een huis kopen?
Heb je geen torenhoge schulden en niet iedere week een deurwaarder op de stoep, dan kan je vaak gewoon een huis kopen. Uiteraard dien je wel over werk te beschikken al hoeft dat geen ‘vast’ contract te zijn zoals veel mensen onterecht denken.

 

Wanneer kan ik een huis kopen
Ook als starter kan je gewoon een huis kopen en een hypotheek afsluiten. Het hebben van eigen geld is wel steeds belangrijker maar pas in 2018 hoef je de aanvullende kosten boven de koopsom volledig bij elkaar gespaard te hebben. Sommige gemeenten bieden zelfs een starterslening (link naar starterlening) aan om de koop van een eerste eigen woning mogelijk te maken.

 

Kan ik een huis kopen met mijn salaris
Hoeveel je precies kan lenen is van veel factoren afhankelijk (rentestand is de grootste factor) maar grofweg gezegd varieert dit tussen de minimaal 3 en maximaal 5 maal jouw bruto jaarloon. De meeste mensen lenen 4 maal hun loon Hier tel je jouw vakantiegeld, 13e maand, eindejaarsuitkering en/of onregelmatigheidstoeslag inherent aan je functie eerst bij je brutoloon op. Het salaris van jouw eventuele partner wordt slechts voor een gedeelte meegenomen in het rekenmodel.

 

Voorkom rampzalige fouten met ons E-book voor slechts € 9,95

De makkelijkste manier alles te ontdekken in het koopproces van A tot Z
✔ Heldere antwoorden op de 100 meest gestelde vragen
✔ 10 geheimen die je moet kennen voor de 1e bezichtiging
✔ Leer wat starters verkeerd doen en maak er zelf eenvoudig een succes van

eerste-huis-kopen-ebook

“Deze handleiding heeft ons enorm geholpen en geleerd hoe te handelen in cruciale situaties. Het was het geld zeker waard”
Joyce & Ricardo uit Amsterdam

Meer dan 1000+ maal gedownload!

Ontdek o.a. hoe jij wel de bodemprijs bereikt!

  * Verplicht veld

  betaalmethodes
  Bekijk voorbeelden van een aantal antwoorden…

   

  Mijn inkomen is te laag, kunnen mijn ouders borg staan?
  Veel starters kopen een woning als ze nog maar net op de arbeidsmarkt actief zijn waardoor het inkomen in de toekomst zal stijgen. Als jij te weinig kan lenen is het bij bepaalde banken mogelijk dat ouders borg staan zodat je wel het gehele aankoopsom kan financieren. Stijgt jouw inkomen dan vervalt de garantstelling van je ouders of grootouders.
  Het kan ook gaan om een lening of het doen van een schenking. Je ouders kunnen om de maandlasten te kunnen opbrengen een jaarlijkse (belastingvrije) schenking doen of uit eigen geld een 2e hypotheek te verschaffen. Hierbij is de rente voor jou gewoon fiscaal aftrekbaar.

   

  Kan ik een huis kopen zonder vast contract
  Ook als je geen vast contract hebt is het doorgaans mogelijk een hypotheek af te afsluiten. Dan overhandig je tezamen met de contact voor bepaalde tijd een een werkgeversverklaring met intentieverklaring aan de hypotheekadviseur. In deze verklaring van de werkgever staat dat bij gelijkblijvend functioneren arbeidsomstandigheden jouw contract voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan naar alle waarschijnlijkheid zal wordt opgevolgd door die van onbepaalde tijd.

  Doe je seizoenswerk, uitzendwerk of werk als oproep- of invalkracht? In dat geval kijkt de bank naar het gemiddeld inkomen over de afgelopen 3 jaar waarbij het laatste hoogste inkomen vaak als uitgangspunt wordt genomen.

   

  Kan ik een huis kopen zonder spaargeld
  Tegenwoordig dien je als starter eigen middelen mee te brengen om een gedeelte van de zogenaamde ‘kosten koper’ en de verbouwing te financieren bovenop de koopsom.
  Een goede aankoopmakelaar kan er vaak voor zorgen dat je ook zonder een groot gedeelte van dit vereiste eigen geld, toch de woning kunt financieren. Dit heeft alles te maken met de geschreven waardes in het taxatierapport na verbouwing. Komende jaren zal de hoeveelheid eigen middelen die ingelegd moeten worden bij het kopen van een eigen huis geleidelijk maar fors toenemen. In het jaar 2018 mag thans alleen nog de koopsom gefinancierd worden en moet de maar liefst 6% van de aankoopsom gespaard hebben. Over een paar jaar moet er een behoorlijke spaarpot zijn om nog een woning te kunnen kopen (zonder hulp van ouders).

   

  Kan ik een huis kopen met een uitkering
  Vaak zijn er diverse mogelijkheden om een huis te kopen met een uitkering, afhankelijk van de hoogte van het gevraagde bedrag en je (of jullie) persoonlijke situatie. Alhoewel de meeste banken hier niet op zitten te wachten zijn er ook banken die het wel doen.

   

  Kan ik een huis kopen met een (studie)schuld
  Ja, je kan een hypotheek aangaan met een studieschuld. De maandelijkse lasten die je daarvan hebt zullen doorgaans in aftrek worden genomen op het maximaal maandelijks te betalen bedrag.

   

  Kan ik een huis kopen met een restschuld
  Als de woningverkoop van je vorige huis minder heeft opgebracht dan je totale hypotheek hou je een schuldrest over. Gelukkig is het dan nog steeds vaak mogelijk om een nieuwe woning te kopen en te financieren. Je neemt dan deze schuld mee in de nieuwe hypotheek en maakt afspraken hoe je deze schuld op termijn terugbetaald. Je inkomen moet natuurlijk wel toereikend zijn om deze extra maandelijkse schuldenlast op te kunnen brengen. Hierbij mag je de rente over deze restschuld echter maar 10 jaar van de belasting aftrekken (indien je voor 2018 een nieuw huis koopt).

   

  Kan ik een huis kopen met BKR registratie?
  De meeste uitstaande leningen worden geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie en dit heeft invloed op de hoogte van het te lenen bedrag voor je nieuwe huis. Creditkaarten dien je bijvoorbeeld ook op te zeggen waarna je na de aanvraag deze wel weer opnieuw kan aanvragen.

  Ook houdt het BKR bij of je jouw betalingsverplichting voor deze leningen volgens afspraak nakomt. Als dit niet het geval is krijg je aan codering achter je naam en is het afhankelijk van de ernst van de betalingsachterstand soms niet mogelijk een woning te kunnen kopen met een hypotheek. Wil jij weten of je een BKR notering hebt, neem dan vrijblijvend contact op.

   

  Hoeveel kan ik lenen?
  Het bedrag dat je kan lenen voor de aankoop van je woning hangt van verschillende dingen af. Je inkomen, maar ook de waarde van de woning, je toekomstplannen en eventueel eigen geld is invloed op dit bedrag. Dit omdat je ook wel wat geld achter de hand wilt houden om onverwachte uitgaven te doen en genoeg ruimte voor leuke dingen.
  Lees meer over hoeveel je kan lenen om een eigen huis te kopen.

  Ontdek vrijblijvend of jij ook een huis kan kopen.

   

  Als je het op prijs stelt kunnen wij jou aanvullende informatie verstrekken en/of raadpleeg de volgende documenten:
  Meest gestelde vragen en antwoorden
  Gratis checklist voor een bezichtiging van een huis

   

  Vraag hier een gratis woningscan aan

   

  Kan ik een huis kopen?

  Leave A Comment

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.